Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Δήμοι: Πρόγραμμα εξυγίανσης χωρίς εφεδρεία και απολύσεις

Ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εξυγίανσης πιο ευέλικτο από αυτό της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών* ανακοίνωσε σήμερα ο Χάρης Καστανίδης. Σύμφωνα με αυτό οι δήμοι με βάση, κυρίως, το αν οι προϋπολογισμοί τους είναι ελλειμματικοί ή όχι θα μπορούν να ενταχθούν στο «βαρύ» ή το «ελαφρύ» πρόγραμμα, στα οποία, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της aftodioikisi.gr, υπολογίζεται ότι είναι πιθανόν να ενταχθούν περίπου 80 από τους 325 (15 στο «βαρύ» και 65 στο «ελαφρύ», αλλά τα οριστικά στοιχεία για τον αριθμό και το ποιούς δήμους αφορά θα είναι έτοιμα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς αυτή τη στιγμή εξετάζονται τα οικονομικά των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων των δήμων). Πάντως όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr στο «βαρύ» πρόγραμμα είναι πιθανόν να ενταχθούν οι Δήμοι Πειραιά, Αχαρνών, Νίκαιας-Ρέντη, Φυλής,  Ασπροπύργου, Αμαρουσίου, Περάματος, Ζωγράφου, Βέλου-Βόχας, Σπάτων, Αγιάς κ.λπ.


Η ένταξη των δήμων στο πρόγραμμα θα γίνεται, κυρίως, οικειοθελώς, με σχετικές αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, ωστόσο στην περίπτωση που κάποιος δήμος δεν εμφανίζει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2012, θα μπαίνει υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Καστανίδης οι δήμοι που θα έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς εντάσσονται στο πρόγραμμα και θα λαμβάνουν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να τους ισοσκελίσουν.
Καστανίδης: Δεν υπάρχει θέμα εφεδρείας, πόσω μάλλον απολύσεων
Αναφορικά με το θέμα της εργασιακής εφεδρείας ή των απολύσεων που άνοιξε ο υφυπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος με τις γνωστές ραδιοφωνικές του δηλώσεις,  ο κ. Καστανίδης  ήταν για μία ακόμη φορά κατηγορηματικός: Διαβεβαίωσε ότι δεν έχει συζητηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνηση θέμα εργασιακής εφεδρείας στους δήμους, πόσο μάλλον απολύσεων.
Πρόσθεσε δε ότι η αναδιάρθρωση του προσωπικού θα γίνει,  κυρίως, μέσω εθελούσιων μετατάξεων, καθώς, όπως είπε, και «οι ομοσπονδίες υποστήριξαν ότι δεν έχουν πρόβλημα με τις μετατάξεις». Αν πάντως στους δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και έχουν πλεονάζον προσωπικό δεν λυθεί το πρόβλημα με τις εθελούσιες μετατάξεις, θα γίνουν και υποχρεωτικές, πάντα όμως στο χωρικό πλαίσιο μιας περιφερειακής ενότητας (του παλαιού νομού).
Το «βαρύ» και το «ελαφρύ» πρόγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΣ με στόχο αφενός οι δήμοι να έχουν μηδενική συνεισφορά στο έλλειμμα  της χώρας για το 2012 και αφετέρου να έχουν εξυγιανθεί μέσα στο πλαίσιο μιας δημοτικής περιόδου (πενταετία) είναι διπλό:
-Το «βαρύ», που θα περιλαμβάνει απαγόρευση προσλήψεων, μετατάξεις και περικοπές συγκεκριμένων δαπανών, όπως για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις κλπ
- Το «ελαφρύ», που θα περιλαμβάνει μόνο διακανονισμό των χρεών μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η έναρξη του προγράμματος γίνεται σήμερα με σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη, ενώ με άλλη υπουργική απόφαση συγκροτείται η Ελεγκτική Επιτροπή του Ειδικού Προγράμματος Εξυγίανσης που αποτελείται από την Γ. Μαραγκού, σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρο, Κ, Θεοδωρόπουλο, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΥΠΕΣ, το δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη ωε εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και τον Κ. Μπάστα, περιφερειακό σύμβουλο Αττικής ως εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών.
Δυνατότητα διακανονισμού χρεών
Να σημειωθεί ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους δήμους να καταβάλουν τμηματικά τις οφειλές τους προς τρίτους και να προχωρούν σε διακανονισμό (ακόμη και «κούρεμα»), ενώ η ίδια δυνατότητα δίνεται και για τις οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς όπως προβλέπει ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών τα εντάλματα πληρωμών προς το Δημόσιο μπορούν να εκδίδονται όχι μόνο για ολόκληρο το ποσό όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά και για τμήμα του.
Πάντως, όπως διευκρίνισε  ο κ. Καστανίδης τα χρέη του Δημοσίου προς τους δήμους θα εγγράφονται κανονικά στους προϋπολογισμούς του, άσχετα αν καθυστερούν να αποδοθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: