Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΑΡΑΝΤΗ ΣΤΗΝ ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΩ F.B!!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ.ΝΙΚΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Κ.ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: 
Θέμα: «Κατεπείγουσα ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων στη Δ.Κ. Καματερού»
Κυρία Περιφερειάρχης,
Σας εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια για την εκλογή σας και τις πιο ειλικρινείς ευχές για μια επιτυχή θητεία. Απευθύνομαι σε σας για να σας επισημάνω ένα σοβαρότατο και κατεπείγον πρόβλημα του Δήμου μας, που απαιτεί την άμεση παρέμβαση σας.
Η περιοχή του Καματερού ταλαιπωρείται εδώ και δεκαετίες από πλημμυρικά φαινόμενα, που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς μεγάλες καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων και στο παρελθόν είχαν στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές.
Τα θεμέλια για την επίλυση του προβλήματος μπήκαν με το μεγάλο έργο της διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς, το οποίο υλοποιείται από το 2012 και πλησιάζει στην ολοκλήρωση του. Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη υπογειοποίηση του ρέματος το οποίο θα κυλά πλέον μέσα σε αγωγό μεγάλης διατομής. Κατά μήκος του αγωγού έχουν προβλεφθεί υποδοχές για την σύνδεση αγωγών που θα φέρνουν τα ύδατα των παράπλευρών της Εσχατιάς ρεμάτων.
Όπως αντιλαμβάνεστε, το πρόβλημα των πλημμυρών στο Καματερό από τις βροχοπτώσεις δεν λύνεται μόνον με τη διευθέτηση του κεντρικού ρέματος της Εσχατιάς. Υπάρχουν τρία παράπλευρα ρέματα τα οποία κάθε φθινόπωρο πρέπει να καθαρίζονται από κάθε είδους εμπόδια, ώστε να κυλούν χωρίς φραγμό τα νερά της βροχής. Αλλιώς, σε περίπτωση έντονης νεροποντής όπως είχαμε πέρυσι τον Νοέμβριο, τα ρέματα υπερχειλίζουν και επαναλαμβάνεται η πλημμύρα.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της απότομης καθόδου των νερών της βροχής από τις πλαγιές του Ποικίλου Όρους. Στα υψώματα του βουνού πάνω από το Καματερό δεν έχουν γίνει εργασίες για τη συγκράτηση των υδάτων, με αποτέλεσμα αυτά να κυλούν με ταχύτητα στην κατωφέρεια και να υπερχειλίζουν τα παράπλευρα της Εσχατιάς ρέματα.
Ζητάμε λοιπόν τον άμεσο καθαρισμό των τριών παράπλευρών της Εσχατιάς ρεμάτων, που αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Ώστε να μην έχουμε επανάληψη της περυσινής πλημμύρας, που και καταστροφές στις οικίες και τα καταστήματα προξένησε και ζημιές στο υπό εξέλιξη έργο του κεντρικού ρέματος της Εσχατιάς.
Πέραν αυτού του ζητήματος, που αφορά τις προσεχείς εβδομάδες, σας ζητάμε την άμεση προώθηση της χρηματοδότησης του έργου διευθέτησης των τριών παράπλευρων στην Εσχατιά ρεμάτων, ώστε να επιλυθεί μόνιμα το πρόβλημα των πλημμυρών. Σας τονίζουμε τον κίνδυνο, μόλις ολοκληρωθεί εντός του 2015 το έργο υπογειοποίησης της Εσχατιάς, τα νερά των παράπλευρων ρεμάτων να μην μπορούν να διοχετευθούν στην Εσχατιά και σε περίπτωση βροχής να σχηματίζουν υπέργειο χείμαρρο πάνω στο οδόστρωμα ! Οπότε βέβαια θα έχουμε νέου τύπου πλημμυρικά φαινόμενα όχι μόνον στο Καματερό αλλά και στους γύρω Δήμους.
Οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στο Καματερό θα ολοκληρωθούν με το έργο κατασκευής αγωγών ομβρίων και με τα έργα συγκράτησης των υδάτων στις πλαγιές του Ποικίλου Όρους.
Για τα έργα διευθέτησης των παράπλευρών ρεμάτων η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας σύντομα ολοκληρώνει την διορθωμένη οριστική μελέτη για επαναυποβολή της στην Περιφέρεια Αττικής προς χρηματοδότηση μέσω ένταξης στο ΠΕΠ. Ελπίζουμε στο προσωπικό σας ενδιαφέρον ώστε να εγκριθοεί το ταχύτερο. Άλλωστε πρόσφατα εσείς τονίσατε ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής δεν πρέπει να είναι έργα εντυπωσιασμού αλλά κρίσιμες για τη ζωή των κατοίκων παρεμβάσεις όπως τα αντιπλημμυρικά έργα.
Σας αποστέλλουμε συνημμένες παλαιότερες επιστολές του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού στην Περιφέρεια όπου περιγράφονται αναλυτικά όλα τα παραπάνω αλλά και τα γενικότερα προβλήματα και ανάγκες της πόλης του Καματερού.
Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκριση σας και φυσικά είμαστε στη διάθεση σας για κάθε αναγκαία πληροφορία. Εκφράζουμε την ευχή με την αποτελεσματική συνεργασία μας να λυθούν προβλήματα που ταλαιπωρούν δεκαετίες το Καματερό ώστε να πάψουν επιτέλους οι κάτοικοι πόλης μας να αισθάνονται πολίτες Β’ κατηγορίας.
 
Ο Δήμαρχος
Νίκος Α. Σαράντης



  • Rena Dourou Βεβαίως και μπορώ σημειώνοντας ότι ό,τι ζητήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιότητων μας έγινε. ΝΑΙ κάναμε ότι μας ζητήθηκε και έγκαιρα. Υπάρχουν όμως πολλά ερωτήματα προς το δήμαρχο από τους πολίτες που συνάντησα σήμερα και φοβάμαι ότι ο Δήμαρχος δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά. Απλά σταματώ εδώ γιατί έχει βάλει υποψηφιότητα για το προεδρείο της ΠΕΔΑ και δε θα ήθελα να ολισθήσω σε αυτό που με φρίκη ανακαλύπτω λεπτό προς λεπτό: τη δοκιμασία των συμπολιτών μας στην κιμαδομηχανή των προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Καληνύχτα γιατί πρέπει να επιστρέψω σε επείγουσες δουλειές







  • Rena Dourou και τελευταίο για απόψε:
    Η περιφέρεια Αττικής έχει μόνιμη εργολαβία για των καθαρισμό των ρεμάτων που περιλαμβάνει και τα τρία παράπλευρα ρέματα που αναφέρονται στην επιστολή.
    Τα ρέματα αυτά καθαρίζονται συχνά, αλλά όπως είναι γνωστό, τα ρέματα χρησι
    μοποιούντα από κατοίκους ή κάποιες φορές και από τους ιδίους τους δήμους, σαν τόπος εναπόθεσης μπαζών και άλλων αντικείμενων. Χθες στην μεγάλη νεροποντή η περιφέρεια Αττικής έστειλε για βοήθεια στον δήμο συνεργείο, ώστε να βοηθήσει την δημοτική αρχή, στην αντιμετώπιση των πλημμύρικων φαινόμενων στην χωρική της αρμοδιότητας . Στο θέμα του νέου έργου που θέλει να ενταχθεί στα ΠΕΠ δεν έχει ακόμη όπως και αναφέρει καταθέσει μελέτη στην περιφέρεια .


Δεν υπάρχουν σχόλια: