Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ο Κάτω Άτταλος παραμένει εκτός του σχεδίου Πόλης – Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζόκα

IMG_0349
Από τον Απρίλιο κιόλας του 2014 η δημοτική μας κίνηση συναντήθηκε με τον οικοδομικό συνεταιρισμό «Άτταλος» και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που εντοπίζουν τα μέλη του σε σχέση με τη γειτονιά του κάτω Αττάλου. Αξιοποιώντας σήμερα την θετική στάση που επιδεικνύει η νεοεκλεγείς διοιήκηση της Περιφέρειας Αττικής, μέλη της δημ. κίνησης «αλληλεγγύη, η δύναμή μας» με τον επικεφαλή Γιώργο Κομματά, παρεμβαίνουν για την επίλυσή των ζητημάτων που αφορούν αιτήματα της κοινωνίας του Καματερού και των Αγίων Αναργύρων και που οι ίδιοι θέτουν ως προτεραιότητα.
*ακολουθούν ένα συνοπτικό ιστορικό της περιοχής του κάτω ..
Αττάλου και ζητημάτων που αυτή αντιμετωπίζει, το Δελτίο Τύπου της συνάντησης με τον αντιπεριφερειάρχη καθώς και το αίτημα που κατέθεσε ο συναιτερισμός «Άτταλος» στην Περιφέρεια .
ΑΣΤΙΚΟΣ, ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ  ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ «ΑΤΤΑΛΟΣ»
Μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Καματερού , η γειτονιά του κάτω Αττάλου , κάτω ακριβώς από το ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ, δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο σχέδιο πόλης . Η περιοχή αγοράστηκε από τον οικοδομικό συνεταιρισμό «ΑΤΤΑΛΟΣ» και στη συνέχεια τα μέλη του απέκτησαν αγροτεμάχια , τα οποία μέχρι σήμερα διατηρούν αυτό το χαρακτήρα, παρά το ότι βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό του Καματερού .
Ο πρώτος που κατοίκησε εκεί  το έτος 1937  ήταν ο Βλαβιανός Μιχαήλ , κουρέας από τα Κάτω Πετράλωνα , γόνος προσφύγων από την Αττάλεια της Μικράς Ασίας .
Από τότε έγιναν πολλές προσπάθειες από τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού για την ένταξη στο σχέδιο πόλης αλλά η απίστευτα  μεγάλη καθυστέρηση της οριοθέτησης των ρεμάτων , των υδραυλικών μελετών , της δασολογικής μελέτης αλλά ακόμη και της εδαφολογικής μελέτης άφησαν την περιοχή έξω από το σχέδιο πόλης . Πρέπει , βέβαια εδώ να επισημανθεί και το  ότι ,  λόγω της   μεγάλης καθυστέρησης,    έγιναν στο μεταξύ αλλαγές στις προϋποθέσεις που απαιτούνται από το νόμο για την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης και ένταξης στο σχέδιο των εκτός σχεδίου περιοχών  . Έτσι, τα παλιά τοπογραφικά διαγράμματα που υπάρχουν και έχουν συνταχθεί με βάση αεροφωτογραφίες , πρέπει  τώρα να αντικατασταθούν από σύγχρονα ηλεκτρονικά , διαδικασία που δυστυχώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει .
IMG_0352
Συνάντηση με το συναιτερισμό «Αττάλος»: στο κέντρο με το άσπρο μπουφάν ο Χρήστος Παπαδήμας και δεξιά η Αφροδίτη Μπιζά και η Ασπασία Κωσκολέτου.
Η περιοχή έχει ελλείψεις σε ό,τι  αφορά στα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων  και απαιτείται άμεσα η επέκταση του δικτύου ύδρευσης σε τμήματα των οδών Ακροπόλεως , Δροσίνη , Μαρασλή , Ικτίνου , Συντάγματος , καθώς και στις οδούς Μονεμβασίας και Δάφνης . Επίσης πρέπει να γίνει σύνδεση της γειτονιάς αυτής με την αστική συγκοινωνία κατόπιν τροποποίησης της υφιστάμενης διαδρομής του Λεωφορείου του Αγίου Τρύφωνος (701) . Απαιτούνται επί πλέον  παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης της Πλατείας Κ. Βάρναλη και φροντίδα για τον καθαρισμό της . Εκκρεμούν  ,ακόμη, η   ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του ΠΑΡΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ , η  διευθέτηση του προβλήματος με τη Δασική Υπηρεσία των ακινήτων με πρόσοψη στην οδό Αττάλου , καθώς και η επίλυση του ζητήματος επτά ακινήτων της περιοχής που έχουν ενταχθεί στον Αθλητικό Πυρήνα της γειτονιάς 3-4 , ο οποίος , όπως και πολλοί άλλοι ελεύθεροι χώροι , κινδυνεύει άμεσα με αποχαρακτηρισμό και μετατροπή του σε χώρο δομήσιμο .
**Χρήστος Παπαδήμας
———————————————————————————————-
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Τρίτη, 30-12-2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Περιφέρεια Δυτικής Αθήνας του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπυρίδωνα Τζόκα με τον Προέδρο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού <<ΑΤΑΛΛΟΣ>>  κ. Κ. Στασινό, τον Γεν. Γραμματέα Γ. Μελέτση  και τον επικεφαλή της δημοτικής παράταξης ¨Αλληλεγγύη, η δύναμή μας» κ. Γιώργο Κομματά .
Εκ μέρους του Οικοδομικού Συνεταιρισμού ετέθησαν  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σχετικά με το Σχέδιο Πόλης, όχι μόνο για την περιοχή του Κάτω Αττάλου αλλά και τους υπόλοιπους θύλακες του Καματερού που παραμένουν εκτός σχεδίου, μετά από είκοσι πέντε χρόνια που εντάχθηκε το μεγαλύτερο μέρος του Καματερού στο Σχέδιο Πόλης.
Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης  όλων των  θυλάκων που είναιεκτός σχεδίου και της περιοχής του Κάτω Άτταλου, είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της Υδραυλικής Μελέτης (μελέτη που αφορά την οριοθέτηση των ρεμάτων) και της Εδαφοτεχνικής Μελέτης. Επίσης θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη νέων τοπογραφικών, με τις σημερινές προδιαγραφές.
Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού  ζήτησαν  από τον Αντιπεριφερειάρχη να διαθέσει την απαιτούμενη δαπάνη για την μελέτη αυτή.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζόκας, κατανοώντας ότι το μακροχρόνιο πρόβλημα των κατοίκων πρέπει να επιλυθεί, δεσμεύτηκε ότι θα διαθέσει το ποσόν για την μελέτη που είναι απαραίτητη.
thea
Θέα της περιοχή από το Ποικίλο Όρος (πηγή: ιστοσελίδα 3ου Γυμνασίου Καματερού)
Όπως επίσης ότι θα επιληφθεί των μελετών που είναι σε εκκρεμότητα, έτσι ώστε να προχωρήσουν και τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, έργα εντελώς αναγκαία  όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες πλημμύρες.
————————————————————————
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟΣ @ ΑΣΤΙΚΟΣ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ                                                        Καματερό, 17-12-2014
<<ΑΤΤΑΛΟΣ>> ΣΥΝ.Π.Ε.
ΜΑΡΑΣΛΗ  31
13451 ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Αρ. Πρωτ. : 479
ΤΗΛ.  ΠΡΟΕΔΡΟΥ: 210-2313532
ΤΗΛ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ: 210-5017118
ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
κ. Τζόκα Σπυρίδων

ΘΕΜΑ: << ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ>>

Η περιοχή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού μας συμπεριλαμβάνεται στην πολεοδομικά μελέτη επέκτασης σε θύλακες των πολεοδομικών ενοτήτων 2,3 και 4 του πρώην Δήμου μας Καματερού, διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει από το έτος 1991. Ο σχετικός φάκελός μας διακινείται   από τον Δήμο μας (πρώην Καματερού και νυν Αγίων Αναργύρων – Καματερού), το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ, την πρώην Νομαρχία, την Περιφέρεια και βοηθείται από τον ΑΣΔΔΑ.
Οι εκκρεμότητες που υπάρχουν είναι:
  • Να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των ρεμάτων μας.
Έχει συνταχθεί η Οριστική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των ρεμάτων μας και έχουν εγκριθεί οι αντίστοιχοι Περιβαλλοντικοί όροι από την Δ/νση Δασών Δρυμών και Θήρας καθώς και από την Υπουργό ΥΠΕΚΑ τον Μάιο του 2011.
Η Οριστική Υδραυλική μελέτη των ρεμάτων μας έχει υποβληθεί από τον Δήμο μας το φθινόπωρο του 2013 στην Περιφέρεια και στο ΥΠΕΚΑ για έλεγχο και έγκριση,  προκειμένου στην συνέχεια να ετοιμασθεί και να εκδοθεί το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα και να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ.
Η Περιφέρεια (αρμόδια υπάλληλος κ. Δέτση) και το ΥΠΕΚΑ (αρμόδια υπάλληλος κ. Αντωνοπούλου), έπειτα από τον έλεγχο τους έδωσαν ορισμένες παρατηρήσεις. Ο Δήμος μας προκειμένου να τακτοποιήσει τις εν λόγω παρατηρήσεις ανέθεσε πρόσφατα το έργο αυτό στον ιδιώτη μελετητή Υδραυλικών Μελετών που χρησιμοποιεί κ. Βλαχόπουλο Γεώργιο. Τα δε αντίστοιχα τοπογραφικά, που θα απαιτηθούν για την υποστήριξη των υδραυλικών μελετών του κ. Βλαχόπουλου,  έχει συμφωνηθεί από τον Δήμο μας να τα κάνει ο ΑΣΔΔΑ.
  • Ολοκλήρωση της Εδαφοτεχνικής Μελέτης των εντασσόμενων στο σχέδιο τμημάτων της περιοχής μας. Η εργασία αυτή έχει ανατεθεί από τον Σεπτέμβριο του έτους 2013 σε ιδιώτη μελετητή, ο οποίος ολοκλήρωσε την εργασία του τον Δεκέμβριο του έτους 2013. Ο Δήμος μας την διαβίβασε για έλεγχο στην ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ. Η εν λόγω Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ έχει δώσει ορισμένες παρατηρήσεις στον ιδιώτη μελετητή, ο οποίος ευρίσκεται στην διαδικασία να τις τακτοποιήσει. Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας όμως πληροφορήθηκα, ότι η ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από τις εγκεκριμένες γραμμές οριοθέτησης των ρεμάτων μας.
  • Σύνταξη νέων τοπογραφικών στα ρυμοτομικά Σχέδια της Πολεοδομικής Μελέτης του φακέλου μας, τα οποία να είναι σύγχρονα – ηλεκτρονικά και με εξαρτήσεις από δορυφόρο, αντί των υφιστάμενων τοπογραφικών με φωτογραφομετρικά στοιχεία, προκειμένου να επενεργοποιηθεί ο φάκελός μας, ο οποίος ευρίσκεται από τον Νοέμβριο του έτους 2010 στο αρχείο του ΥΠΕΚΑ, καθώς ο Δήμος μας δεν κατέστη δυνατόν, να συμπληρώσει τον φάκελό μας με τα στοιχεία καθορισμού οριογραμμής ρεμάτων, στοιχεία αλληλογραφίας με το τότε Υπουργείο Γεωργίας κ.λ.π. , τα οποία είχε ζητήσει το ΣΤΕ με το υπ’ αριθμ. 533/2002 πρακτικό του προκειμένου να συνεχίσει την επεξεργασία   του σχεδίου Π. Δ/τος, έγκρισης της Πολεοδομικής Μελέτης της περιοχής μας, που του είχε υποβληθεί από την Νομική Υπηρεσία του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ.
Η σύνταξη των εν λόγω τοπογραφικών έχει μηδενική πρόοδο μέχρι σήμερα.  Για να ολοκληρωθεί ο φάκελός μας και να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στο Σχέδιο είναι απαραίτητη η μελέτη των τοπογραφικών με τις νέες προδιαγραφές. Παρακαλούμε την Περιφέρεια να διαθέσει  την απαιτούμενη δαπάνη για την σύνταξη αυτής της μελέτης των τοπογραφικών και  να προχωρήσουν οι διαδικασίες, είτε σε συνεργασία με τον Δήμο μας, είτε από την Περιφέρεια.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κ. ΣΤΑΣΙΝΟΣ                                                                     Γ. ΜΕΛΕΤΣΗΣ
IMG_0350
Ο πρόεδρος του συναιτερισμού κ.Στασινός με τον επικεφαλής της «Αλληλεγγύης» κ.Κομματά. Στο πλάνο διακρίνεται και ο κ.Καράλης που παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: