Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Στόχος η επέκταση της διάρκειας των πεντάμηνων συμβάσεων κοινωφελούς εργασίας



«Δεν αποτελεί δουλειά η πεντάμηνη εργασία, αλλά μια μικρή ανάσα για τους άνεργους», δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που αφορούν σε 32.433 θέσεις στους Δήμους της χώρας και τα οποία ήδη ξεκίνησαν να υλοποιούνται, η κυρία Αντωνοπούλου τόνισε ότι «στόχος του υπουργείου είναι να επεκταθεί η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας από τους 5 στους 8 ή ακόμα και στους 10 μήνες». Όπως εξήγησε η αναπληρωτής υπουργός «με τις πεντάμηνες συμβάσεις ο εργαζόμενος δεν προλαβαίνει να ενταχθεί στο εργασιακό περιβάλλον και, όταν αυτό το καταφέρνει, τότε λήγει το πρόγραμμα», μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Η κυρία Αντωνοπούλου διευκρίνισε ότι η πρόσκληση για την κοινωφελή εργασία βασίστηκε στον σχεδιασμό που έγινε από την προηγούμενη ηγεσία. Το υπουργείο προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές, προκειμένου να μην καθυστερήσει περαιτέρω η υλοποίηση του προγράμματος. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι στα νέα προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο θα υπάρξουν πολλές βελτιώσεις, ώστε οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι περισσότερο στοχευμένες στις ανάγκες της κοινωνίας.
Η αναπληρωτής υπουργός κάλεσε επίσης τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και μη κρατικούς φορείς, όπως οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ειδικότητες, με σκοπό να γίνει ένας ολοκληρωμένος προγραμματισμός για τις θέσεις εργασίας που πρέπει να δημιουργηθούν. «Υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού και συντονισμού μεταξύ των Δήμων, των Περιφερειών και των συναρμοδίων υπουργείων για την αξιοποίηση υφιστάμενων δομών, η οποία θα αναβαθμίσει τη ζωή και θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.
Ερωτηθείσα η κυρία Αντωνοπούλου αν το τρέχον πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας θα καλύψει πραγματικές ανάγκες, ανέφερε ότι οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι και χρειάζονται προσωπικό.
Πρόσθεσε δε ότι πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει η εικόνα που υπάρχει για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Για παράδειγμα στο δικό μου υπουργείο οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερο από το προβλεπόμενο ωράριό τους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: