Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Πατούλης ΚΑΤΑ Δούρου και Σαράντη για τα απορρίμματα της Αττικής

Πατούλης ΚΑΤΑ Δούρου και Σαράντη για τα απορρίμματα της Αττικής
Για «εκχώρηση» και όχι «απλή έγκριση και θεώρηση μελετών» - όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης - για τρία έργα διαχείρισης απορριμμάτων, στην Περιφέρεια Αττικής, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για… «βάπτιση» από πλευράς του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού ενός θέματος, «που αφορά στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου [....] και εμείς με την υγεία των κατοίκων της Αττικής δεν παίζουμε», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει. Ο κ. Πατούλης - στην ίδια ανακοίνωση - καταγγέλλει ότι, η Περιφέρεια Αττικής, «για να επιτύχει το στόχο και το σκοπό της», κάνει χρήση του νόμου 4071/2012, «όπου στο άρθρο 17 υπάρχει συγκεκριμένο “παραθυράκι” εκχώρησης σε αυτήν της αρμοδιότητας που ανήκει ουσιαστικά στους δήμους».
«Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη και δε θα γίνουμε “δούρειοι ίπποι” κανενός […] Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στην κα Δούρου», συμπληρώνει στην ίδια ανακοίνωση, κάνοντας σαφές ότι, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τους Δήμους, τόσο τυπικά, όσο και ουσιαστικά.
Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ
«Ο κος Σαράντης Πρόεδρος της ΠΕΔΑ αντί να υπερασπίζεται τις επιλογές της κας Δούρου, που στρέφονται σε βάρος των Δήμων της Αττικής, να απαιτήσει κι αυτός να μας απαντήσει η κα Περιφερειάρχης στα συγκεκριμένα ερωτήματα που της έχουμε θέσει.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ν. Σαράντης με δήλωση του σχετικά με το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής, επιχειρεί να μας πείσει ότι λανθασμένα ως ΚΕΔΕ κάνουμε λόγο για εκχώρηση της αρμοδιότητας, καθώς πρόκειται απλά για μια έγκριση και θεώρηση των μελετών. (Ενδεικτικό ρεπορτάζ με τις σχετικές θέσεις του Ν. Σαράντη μπορείτε να δείτε εδώ http://www.epoli.gr/enwtikos-kataggelies-proedros-peda-a-85705.html?category_id=51).
Προφανώς ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ δε γνωρίζει ή δεν διάβασε προσεκτικά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Υπ.Αριθμ. 413/2016) σύμφωνα με την οποία ανατίθεται στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα της διευθύνουσας υπηρεσίας και της προϊσταμένης αρχής για τις μελέτες των έργων.
Σαφέστατα, ξεκάθαρα και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, στην απόφαση αναφέρεται ότι γίνεται εκχώρηση αρμοδιότητας θεώρησης και έγκρισης μελετών των έργων.
Η Περιφέρεια, για να επιτύχει το στόχο και το σκοπό της, κάνει χρήση του νόμου 4071/2012, όπου στο άρθρο 17 υπάρχει συγκεκριμένο παραθυράκι εκχώρησης σε αυτήν της αρμοδιότητας που ανήκει ουσιαστικά στους δήμους.
Ο Ν. Σαράντης παραποιεί τον όρο "εκχώρηση" και βαπτίζει την απόφαση ως "μεταφορά της επικαιροποίησης και θεώρησης των μελετών" στη Περιφέρεια. Στο σημείο αυτό τίθεται ένα ερώτημα "ποιες μελέτες επικαιροποιούνται;". Να σημειωθεί ότι οι μελέτες αυτές είναι άγνωστες ακόμα και στα όργανα του ΕΔΣΝΑ.
Όπως καλά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το θέμα, η αναθεώρηση των μελετών επί δύο χρόνια εκκρεμεί και ποιος ξέρει μέχρι πότε.
Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), έχει κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζει η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ.»
Γιώργος Πατούλης: «Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι Δήμοι "δούρειοι ίπποι" κανενός»
Κληθείς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, να σχολιάσει τη σχετική τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔΑ, Ν. Σαράντη, υπογράμμισε ότι, βασικός στόχος της ΚΕΔΕ είναι να «λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση α' Βαθμού χωρίς κηδεμόνες».
Στη συνέχεια, ο κ. Γ. Πατούλης συμπλήρωσε: «Δε θα γίνουμε "δούρειοι ίπποι" κανενός. Αναρωτιέμαι αν ο Ν. Σαράντης με τη θέση που διατύπωσε εκφράζει προσωπικές σκέψεις ή την επίσημη άποψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στην κα Δούρου. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ θα έπρεπε, αντί να υπερασπίζεται τις επιλογές της κας Δούρου, που στρέφονται απροκάλυπτα σε μια σειρά από ζητήματα σε βάρος των Δήμων της Αττικής, να απαιτήσει κι’ αυτός να μας απαντήσει η κα Περιφερειάρχης στα ερωτήματα που της έχουμε θέσει για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στα οποία δεν μας έχει απαντήσει.
Ο κ. Σαράντης, ως Δήμαρχος θα έπρεπε κι αυτός να αναρωτιέται: 
1. Ποιο είναι το σχέδιο της κας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, για το οποίο δυο χρόνια τώρα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε;
2. Πού προβλέπει το σχέδιο της κας Δούρου να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες είναι απαραίτητες; Ο προηγούμενος σχεδιασμός απορρίφθηκε, ο νέος τι εκπλήξεις κρύβει για τους κατοίκους της Αττικής;
3. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα και τι θα γίνει με τα χρήματα που είχαν ήδη διασφαλισθεί για την υλοποίηση του προηγούμενου σχεδιασμού; Έχει φροντίσει η Περιφέρεια Αττικής να μην χαθούν αυτά τα χρήματα;
4. Δεν αναρωτιέται ο κ. Πρόεδρος της ΠΕΔΑ γιατί στις μεθοδεύσεις της κας Δούρου να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, αντέδρασαν τόσο οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου, όσο και η ΠΟΠ-ΟΤΑ;».
Στη συνέχεια, ο κ. Γ. Πατούλης υπογράμμισε: «Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που αφορά στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, δεν χωρούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί. Απαιτείται σοβαρότητα, σχέδιο, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των αιρετών του α' Βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί ορισμένοι, για τόσο σοβαρά θέματα, να αποφασίζουν εν κρυπτώ και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή τουλάχιστον συνεννόηση με τους ΟΤΑ. Δεν μπορούν να το φέρνουν ως έκτακτο θέμα μέσα στο καλοκαίρι ξαφνικά και εκτός ημερησίας διάταξης, όταν εδώ και δύο χρόνια αρνούνται να μας παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου. Εμείς με την υγεία των κατοίκων της Αττικής δεν παίζουμε».  

 http://epoli.gr/patoylis-kata-doyroy-saranti-aporrimmata-a-85708.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: