Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Χωριστή εκλογή Δημάρχου και απλή αναλογική στις Δημοτικές θέλει η κυβέρνηση



κουρουμπλης-συνεδριοκεδε 
Ευρεία συζήτηση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, με βάση τα κείμενα αρχών που έχει καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, έγινε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, το οποίο ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του , για  την πορεία των εργασιών στις υποεπιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αναθεώρηση του Καλλικράτη.
Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, κ. Ζυγούρη, το υπουργείο μεταξύ των άλλων προωθεί την κατανομή των αρμοδιοτήτων, ώστε αυτές να ασκούνται όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη, με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, την εισαγωγή της διαδημοτικής, διαπεριφερειακής συνεργασίας, την αποσύνδεση των αποκεντρωμένων διοικήσεων  από την εποπτεία των ΟΤΑ, την εισαγωγή της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης, αλλά και την κατάργηση του δημαρχοκεντρικού συστήματος, την ενίσχυση του ρόλου της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου της δημοτικής αρχής, την ενοποίηση των ελεγκτικών φορέων των δήμων σε έναν, όχι μονοπρόσωπο φορέα κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον κ. Πάνου συζητούνται οκτώ θέματα, με κεντρικότερο αυτό του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών προς την κατεύθυνση ενός αναλογικότερου συστήματος ή της απλής αναλογικής, ο διαχωρισμός της εκλογής του δημάρχου από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου. Θέμα που έχει τεθεί προς συζήτηση στην υποεπιτροπή είναι και ο περιορισμός- μέχρι δύο- της θητείας των δημάρχων, καθώς και της θέσπισης ασυμβίβαστου.
Η τρίτη υποεπιτροπή, όπως ενημέρωσε ο κ. Ζερβός εξετάζει ζητήματα αναπτυξιακής πολιτικής των δήμων εξεύρεσης πόρων και  φορολογικής αποκέντρωσης αλλά δεν έχει προχωρήσει ακόμη ικανοποιητικά.
Σε ό,τι αφορά στην υποεπιτροπή οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, η μέχρι τώρα πορεία των εργασιών έχει επικεντρωθεί στην παρουσίαση δύο υπηρεσιακών κειμένων που αφορούν στο Παρατηρητήριο και την αξιοποίηση  της ακίνητης περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: